Witamina K

Witamina K

Witamina K określana jest jako grupa związków chemicznych, rozpuszczalnych w tłuszczach, które wykazują aktywność przeciwkrwotoczną. Zaliczamy do nich: filochinon, menachinon i menadion. Jakie są jej zastosowania? Dlaczego jest niezbędna dla naszego zdrowia?

Jak działa witamina K?

Witamina K jest niezbędna do syntezy czynników krzepnięcia w wątrobie i regulacji ich aktywności w tkankach. To nie jedyne jej zastosowanie. Jest także niezbędna do prawidłowego formowania kości („współpracuje” z witaminą D i wapniem), wykazuje właściwości przeciwgrzybicze, przeciwbakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne, a więc bierze udział w zwalczaniu infekcji i łagodzeniu ich objawów.

W jakich produktach znajduje się witamina K?

Jedna z witamin K (filochinon – witamina K1) występuje przede wszystkim w zielonych częściach roślin, a także w owocach, zbożach, mięsie i mleku. Drugi z tych związków (menachinon – witamina K2) jest produkowany przez bakterie występujące w naszych jelitach i tam też jest wchłaniany.

Jednakże brak jednoznacznej metody oznaczania zawartości witaminy K uniemożliwia podawanie wiarygodnej informacji o jej zawartości w produktach. Z tego względu, ilości tych związków, które trafiają do ustroju i wykazują aktywność biologiczną, są nadal zagadką dla naukowców.

Nadmiar witaminy K w organizmie – skutki

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za dużo witaminy K, może to powodować zmiany w obrazie krwi – niedokrwistość, a także uszkodzenie wątroby, żółtaczkę oraz alergiczne zmiany na skórze. Co istotne, niepożądane objawy pojawiają się tylko po spożyciu tej witaminy w syntetycznych preparatach (menadion). Nie stwierdzono dotychczas jakichkolwiek objawów niepożądanych po spożyciu naturalnych form witaminy K (np. filochinonu).

Niedobór witaminy K

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy K, mogło to spowodować wydłużenie czasu krzepnięcia krwi, krwotoki z nosa, dziąseł, układu pokarmowego i moczowego. Jeśli już pojawił się taki stan, najczęściej jest on związany z chorobami wątroby, ogólnym wyniszczeniem, zaburzeniami wchłaniania tłuszczów lub skutkami terapii antybiotykami.

Objawy niedoboru witaminy K u osób dorosłych występują bardzo rzadko, ponieważ występuje ona powszechnie w produktach spożywczych oraz jest produkowana przez bakterie jelitowe. Najbardziej narażone na stan niedoboru witaminy K są noworodki (zwłaszcza wcześniaki), ponieważ nie mają jeszcze odpowiednio rozwiniętej flory bakteryjnej w jelitach. Nadto mleko matki nie jest najlepszym źródłem tego składnika, dlatego każdemu noworodkowi po urodzeniu podaje się witaminę K.

Chcesz wiedzieć ile witaminy K dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł został opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj