witamina E

Witamina E

Witamina E, obejmująca wiele rozpuszczalnych w tłuszczach podobnie działających związków, jest często nazywana witaminą młodości. Opóźnia bowiem procesy starzenia się. Jest niezbędna do życia wszystkich organizmów oddychających tlenem. Jest jednym z ważniejszych antyoksydantów, czyli chroni organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zmniejsza tym samym prawdopodobieństwo wystąpienia nowotworów. Zapobiega uszkodzeniom naczyń krwionośnych, reguluje gospodarkę lipidową ustroju i ogranicza powstawanie zakrzepów, a to wszystko zmniejsza ryzyko wystąpienia choroby niedokrwiennej serca.

Inne funkcje to:

  • zmniejszenie hemolizy (rozpadu) krwinek czerwonych,
  • stymulacja układu odpornościowego,
  • korzystny wpływ na wygląd i stan skóry,
  • przyspieszenie gojenia się ran,
  • wpływ na prawidłową budowę mięśni,
  • zmniejszenie ryzyka poronienia,
  • oraz wpływ na wchłanianie i metabolizm witaminy A.

Źródła witaminy E

Najlepsze źródła witaminy E to olej z kiełków pszenicy, a także olej słonecznikowy i kukurydziany. Dobrymi źródłami są: ziarna zbóż i warzywa liściaste (sałata, natka pietruszki). Z produktów pochodzenia zwierzęcego największych ilości tej witaminy dostarczają: mleko, masło, jaja, wątroba. Osoby, które przyjmują farmakologiczne preparaty żelaza, powinny zwiększyć dobowe spożycie witaminy E, ponieważ suplementy żelaza powodują obniżenie jej wchłaniania.

oil 2759778 1920 683x1024 - Witamina E

Skutki nadmiernego spożycia witaminy E

Dotychczas nie stwierdzono toksycznego działania witaminy E spożywanej nawet w bardzo dużych ilościach. Jest to prawdopodobnie spowodowane jej ograniczonym wchłanianiem i częściowym rozkładem w przewodzie pokarmowym w przypadku nadmiernego spożycia.

Skutki niedoboru witaminy E w diecie

Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy E, może to powodować zwiększone ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej, zapalenia żył, zaburzeń układu płciowego, a także chorób nowotworowych.

Chcesz wiedzieć ile witaminy E dostarczasz swojemu organizmowi?

Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj