Witamina D
Witamina D to grupa związków rozpuszczalnych w tłuszczach i łącznie z nimi wchłanianych. Uczestniczy w budowie kości i zębów oraz zapobiega ich zniekształceniom i osteoporozie. Wpływa na stan nerwów i mięśni oraz pomaga utrzymać dobry słuch. Wspomaga prawidłowe funkcjonowanie układu odpornościowego.

Witamina D przede wszystkim zapewnia prawidłowy wzrost i budowę kości. Może być ona produkowana w skórze człowieka, pod warunkiem, że dociera do niej światło słoneczne.
Źródła witaminy D
Dobrymi źródłami witaminy D w pożywieniu są: wątroba zwierzęca, tran, ryby, a także tłuste mleko i żółtko jaja. Objawy niedoboru witaminy D mogą wystąpić u osób stosujących dietę beztłuszczową. Na jej niedobór są też narażeni ludzie z chorobami przewodu pokarmowego, np. niewydolnością wątroby (brak żółci do trawienia tłuszczów pokarmowych) i zespołami złego wchłaniania.
Skutki nadmiernego spożycia witaminy D
Witamina D występuje w żywności w bardzo małych ilościach, dlatego ryzyko przedawkowania występuje jedynie w przypadku spożywania preparatów farmakologicznych, i objawiać się może m.in. utratą łaknienia, nudnościami, bólami brzucha, zawrotami głowy, ogólnym osłabieniem, wzrostem ciśnienia krwi, zaburzeniami świadomości, a nawet śpiączką. U zwierząt podawanie nadmiernej dawki witaminy D powoduje wzrost ilości wolnych rodników w tkankach.
Skutki niedoborów witaminy D w naszej diecie
Jeśli przez długi czas w pożywieniu było za mało witaminy D, może to powodować (zwłaszcza u dzieci): zaburzenia czucia smaku, krzywicę, zniekształcenie, ból i kruchość kości, osłabienie mięśni, nadmierną podatność na infekcje oraz opóźnienie procesu wyrzynania się zębów. Niedobór witaminy D u dorosłych prowadzi do osteoporozy, kruchości kości, bólów kręgosłupa, żeber, miednicy, osłabienia mięśni, a u kobiet w ciąży rozmiękczenia kości, tzw. osteomalacji.
Chcesz wiedzieć ile witaminy D dostarczasz swojemu organizmowi?
Artykuł opracowany na podstawie książki Zbigniewa Młynarskiego „Jedz Dobrze i Nie Tyj„.